söndag 28 augusti 2011

Långemossen ett Smultronställe

Denna gång vill jag gå tillbaka några månader för att minnas våran härliga månad Maj. Det är i denna månad som allting händer ute i våran natur. Fåglarna får ungar, alla däggdjuren i skogen har kid eller kalvar och det spritter i buskar och grenar. Strax ovanför där jag bor finns ett sjöområde. Det tar mig ca fem minuter att gå upp för åsen och så är man där. Många tidiga mornar har jag tillbringat där och sett och hört naturen vakna till liv. Denna morgon var det mycket dimma över sjöarna och det är svårt att se lövsprickningen på björkar, gräs och blåbars ris. Detta ljus tycker jag bäst om att fotografera. Nu står snart hösten för dörren och man får plocka fram våren och sommaren via sitt bildarkiv.












Fototriss del 146: Vid vatten

Min fototriss denna vecka kommer ifrån olika platser i vårat avlånga land. Strömstaren är en fågel som hela sitt liv lever vid ett rinnande vatten. En trastfågel som dyker till botten för att finna sin föda. Stångehuvud vid Lysekil, är ett natureservat och här har vi ett hus vid vattnet som har blivit fotograferat många gånger av både landkrabbor och sjöfarare. Det är vid Lyskil som den röda bohuslänska graniten börjar och vi säger skämtsamt att här börjar kusten för oss fotointrersserade. Den sista bilden är på en vattenklöver, man hör på nanmet att den växer i vatten, sjö och åstränder. Tämligen allmän och blommar i maj till juni. Kan vara svårfotad på grund av att man kan bli blöt om fötterna.



Strömstare

Stångehuvud

Vattenklöver

torsdag 25 augusti 2011

Skäralid

Skäralids nationalpark är en av Skånes märkligaste platser är den nästan hundra meter djupa Skäralid sprickan i Söderåsen. I botten på den åtta kilometer långa sicksackformade sprickan rinner Skärån med sitt klara vatten. Fågelivet är mycket rikt har man tur kan man få se både Forsäla, Kungsfiskare och Strömstare. Vill man ta fram metspöt kan man få Bäcköring. Skärlid blev under 2001 nationalpark. Den omväxlande naturen bjuder på vida utsikter, lummiga lövskogar och strömmande vatten drag. Imponerande rasbranter med stenblock vittnar om  mäktiga naturkrafter som verkar än idag. Har man tur kan man få vara med om att uppleva naturens krafter. En kall vintermorgon kan distinkta smällar höras från frostsprägning i klippväggarna.










 Givetvis skall ni åka och besöka detta fantastiska område. Uppe på Kopparhatten (första bilden) har man milsvid utsikt. För övernattning kan jag rekommendera Röstångas Värdhus. Efter en hel dags vandring med trötta ben är man värd en trerätters middag på värdhuset.

tisdag 23 augusti 2011

Fototriss del 145: Solitär

Mitt bidrag till veckans tema: Solitär vill jag förmedla genom dessa 3 bilder.
Den översta är en ensam Gotlandssippa.
Den i mitten är en större strandpipare alldeles allena på stranden.
Nedersta bilden är det ensamma huset vid udden ute på Timmervik, Bohuslän

                                        Info om Gotlandssippan


Se även andras fototrissar

Hållö

Utanför Smögen ligger den nästan kala Hållön. Här kan man solbada på fantastiska mjuka slipade klippor av röd bohusgranit. Fågelivet är starkt rotat på ön, så det gäller att kolla vad man sätter fötterna speciellt under häckningsperioden. På ön finns också en botaniserad skärgårdsflora. På Hållö finns också Bohusläns äldsta fyrtorn ifrån 1840-talet.









Hållö nås sommartid med färja ifrån Kungshamn och Smögen. Jag kan rekommendera ett besök på denna viktiga fyr Ö strax innan man kommer fram till Smögen.

söndag 21 augusti 2011

Tjurpannan

Vi beslutade oss för en liten utflykt till norra Bohuslän närmare bestämt Tjurpannan. Tjurpannan har i alla tider varit en stor skräck för sjöfarare att passera. Detta beror på att det är sk öppet vatten, närmaste land är England.  Vid hårt väder blir sjön mycket grov och i händelse av haveri har man ingenstans att söka skydd utan kan lätt krossas mot klipporna. Tjurpannan är ett natureservat och här har vi de runda klipporna med den härliga röda färgen. Floran är också utbredd. När vi var där blommade ljungen.









Om ni har en liten stund över så ta en tur hit. Tjurpannan ligger norr om Grebbested och är helt klart värt att besöka året runt.