onsdag 4 juli 2012

Blomsterlandet

Tillsammans med mina vänner i Fotogruppen Ale, gjorde vi den årliga resan till rullstensåsarna, stipakullar och kärr i Falköpingstrakten.
Vi var 11 st som gick opp tidigt i ottan och åkte iväg.
Man blir alltid lika imponerad av dessa otroliga kullar och kärr.
Första stoppet var trandansen för frukost och få en liten dos av fågellivet i Hornborgasjön.
Tusentals gäss och änder var synliga, luften fylldes av gäss som kom ifrån åkrarna och skulle vila i sjön, imponerande syn kan jag säga.
Vi tog vägen över Broddetorp och till slut var vi vid första Kullen Varholmen.
Blodnäva, Slottergubbe, Vingvial, Drakblomma och mycket mera var synliga för oss denna dag.
Alla liksom mig själv blev återigen mycket imponerade av denna blomstersyn.
Bör nämna att dessa kullar har en hög kalkhalt och väldränerad mark vilket gör att blommorna trivs så bra. Tyvärr så var vinden emot oss på denna resa och blommorna vajade rejält i vinden, vilket påverkade fotograferandet.


Varholmen med Blodnäva

Varholmen med Kungsmynta

Vingvial

Nypon

Nypon

Gulmåra

Vidare till Skogatorpkärret vilket är ett kärr där det hela tiden rinner klart drickbart vatten ur berget vilket gör att orkidéarter trivs så bra.
Jag blev lite besviken på kärret denna gång pga att det blommade inte lika mycket orkidéer. Så är det med moder natur. Vi lämnade kärret och kom några hundra meter ifrån parkeringen så vart det stopp.
Vid ett litet område vid vägkanten blommade Natt och dag, Nattviol, orkidéer och mycket annat sått och gott.


Skogatorpkärret


Lägg till bildtext
 

Vidare till Smula Ås och där tittade vi på Drakblomman. Jag har varit på dessa reser i många år och det är riktigt kul att se hur stor detta bestånd har blivit, första gången var den så liten att man knappt kunde se den. Har tyvärr inga bilder på denna blomma pga av blåsten alla bilder blev oskarpa.
Ja, vidare till Värne Åsaka för att titta på Fjädergräset. Denna gång var det bara fyra stycken strån av detta vackra gräs. Fjädergräset finns bara på ett fåtal platser i landet. På Öland ska det finnas ett större bestånd.
Klockan gick snabbt och det började bli sen eftermiddag. Vi hade en plats kvar att besöka och det var Silverfallet i Lerdala. Vid denna plats om våren blommar det massor av Blåsippor men det har för länge sedan försvunnit, nu var det magert med blommande blommor men det var fallet vi skulle besöka och här kommer några bilder ifrån denna plats.


Silverfallet

  

Vi avslutade resan med att bli hembjudna till Ingegerd och Stefan för att bada i deras pool och grilla korv. Som sagt var det en helt underbar resa med mina fotovänner. Vi har alltid så kul när vi träffas och det ska man ha
 
 

1 kommentar:

  1. Kanonbilder trots blåsten! Och tusen tack för att du orkar med oss!

    SvaraRadera

Ge gärna en kommentar eller en åsikt om mina inlägg och bilder