söndag 8 juli 2012

Utflykt till Nordkoster

Semester och vad kan man hitta på trots regn och lite sol emellanåt?
Jo, vi åkte iväg en sväng ut till Kosteröarna och då var det strålande solsken och 25 grader varmt.
Båtarna avgår ifrån Strömstad och båtfärden tar ca 40 minuter att nå öarna. Kosteröarna består av flera små öar men det är syd och nord koster som är bebodda. Sydön är den störst men är lite för stor att gå runt.
Man kan då hyra cyklar och njuta av ön. Nordön är den lätta ön att gå runt.
Här finns det väl markerade leder att gå på. Vi gick av båten i Vettnet och traskade mot campingplatsen. På denna plats är det familjer som kommer på våren och sätter upp stora tält och bygger  sina läger av drivved och tillbringar hela sommaren här ute. Ska man campa en helg är det bäst att ringa och boka plats.
Lena och jag var här för några års sedan och då skulle vi tälta. Vi bokade inte plats och det fick vi höra att så kan man inte göra.


Vettnets båthamn


Campingplatsen

Camping alldeles in till havet
  

Kosterhavet blev nationalpark 2009 och är den första i Sverige son skyddar natur under havsytan. Parkens totala yta är 39000 hektar och det mesta utgörs av havsbottnar och vatten.
Nationalparken är en av landets allra största och sträcker sig från norska gränsen i norr och söderut till vattnen utanför Grebbestad. Syftet med nationalparken är att bevara naturen för framtida generationer och en  mänsklig påverkan. Tyvärr inträffar det olyckor med sjöfarten och det kan ha katastrofala inverkan på naturen såsom oljeutsläpp.
När man kommer ut på madmarkerna så förvånas man av den utbreda blomsterfaunan som finns på ön. Här finns blodnäva, gulmåra, kostertistel, nypon, blåklockor och mycket mera.
Att vandra runt ön är behagligt, man fascineras av den växlande natur som pryder ön.
Öppna marker där betar får och så kommer man fram till tät tallskog och kärr.
Fåglar finns i massor på ön, när vi var där var det ebb och det gick några strandskator och fiskmåsar och de smaskade på havets läckerheter.


Strandskata

Fisktärna
 

Vi stannade till vid en badplats och vi solade en stund innan våra magar började och kurra.
Fortsatte våran tur till Västra bryggan och där finns det några restauranger och vi tog en hamburgertallrik och en god pilsner i solskenet.
Det sista vi gjorde innan vi gick ombord på båten var att fota lite runt Västra bryggan.








Har ni inte varit på Kosrterörna så tycker jag att det är värt ett besök. Packa fikakorgen och tag båten ut och vandra runt och avsluta med en god middag.
Båtarna kommer och går med täta turer och om man vill kan man hyra stugor eller tälta på ön, glöm inte att boka plats.

1 kommentar:

Ge gärna en kommentar eller en åsikt om mina inlägg och bilder